20 εικόνες POP κουλτούρας από τον street artist EFIX

Όταν πρόκειται για street art, υπάρχουν συνήθως δύο διαφορετικές απόψεις. H μια λέει ότι μπορούμε μετά βίας να την ονομάσουμε «τέχνη» και ότι καταστρέφει την αρχιτεκτονική των πόλεων, ενώ η άλλη την θεωρεί τέχνη που όχι μόνο χρωματίζει την γκρίζα εικόνα των τσιμεντένιων τοίχων, αλλά δίνει περισσότερη ψυχή στα παλαιά κτίρια. Ωστόσο, είναι δύσκολο κάποιος να πει για τα έργα ενός καλλιτέχνη που απαντάει στον όνομα EFIX δεδομένου ότι πραγματικά έχει βοηθήσει να «αποκαταστήσει» την πόλη. Scroll down  εάν θέλετε να δείτε  αληθινά ”διαμαντάκια” να  κοσμούν τοίχους και πεζοδρόμια.

#01

#02

O τριαντάχρονος καλλιτέχνης με καταγωγή από την Βαρκελώνη δεν είναι μόνο καλλιτέχνης  δρόμου, αλλά και γραφίστας και μουσικός. Χρησιμοποιεί την τέχνη του για να «καθαρίσει» το άσχημο αστικό τοπίο, όπως ρωγμές σε τσιμεντένιους τοίχους, σπασμένους σωλήνες, κλπ. Τα εργαλεία του είναι τα χιουμοριστικά κινούμενα σχέδια και οι απεικονίσεις των χαρακτήρων της ποπ κουλτούρας δένουν τέλεια σε τοίχους και πεζοδρόμια, αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους με εντελώς φυσικό τρόπο κάνοντας τους δρόμους να φαίνονται πιο ζωντανοί. Δουλεύω πολύ με χαρακτήρες της Disney και τους  Simpsons σε γενικές γραμμές, επειδή έχουν ήδη ζήσει ολόκληρη την ζωή που κάθε ανθρώπινο ον μπορεί να έχει, έτσι συνήθως, όταν βλέπω ένα σχέδιο που μου αρέσει στον δρόμο, τραβάω μια φωτογραφία και στην συνέχεια την κοιτάω καθημερινά για να σκεφτώ μια ιδέα. Μόλις έχω την ιδέα… Προσπαθώ να την μεταφέρω στον κόσμο των κινούμενων σχεδίων, έτσι ώστε να αγγίζει τον θεατή μου ακόμα πιο εύκολα.

#03

#04

Η καριέρα του ως καλλιτέχνης του δρόμου ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια, όταν άρχισε να παρατηρεί τα δυσάρεστα χαρακτηριστικά των δρόμων και των κτιρίων στην Βαρκελώνη. Αυτό είναι πραγματικά το κίνητρό του και η έμπνευση του! Ο EFIX αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το έργο του για να καλύψει αυτά τα δυσάρεστα χαρακτηριστικά και να κάνει την πόλη του ακόμα πιο όμορφη. Αυτό που μου αρέσει περισσότερο για την τέχνη του δρόμου είναι, πρώτα απ ‘ όλα, τα συναισθήματα που προκαλεί στους ανθρώπους γενικά όταν δημιουργώ τα έργα μου. Έχω μια πόλη εξωραϊσμένη , και στην συνέχεια όταν τελειώσω κάθομαι στον δρόμο και  παρακολουθώ τους περαστικούς να το θαυμάζουν , ειδικά τα παιδιά. Είναι τόσο ευχάριστο συναίσθημα να βλέπεις ένα χαμόγελο να γεννιέται σε ένα πρόσωπο. Προσωπικά, μου αρέσει η αίσθηση του να δίνεις κάτι χωρίς να περιμένεις τίποτα σε αντάλλαγμα. Η Street Art μου δίδαξε αυτή την αξία και είναι πραγματικά τεράστια ανταμοιβή.

#05

#06

Η street art, στα μάτια του, πρέπει να είναι μια θετική τέχνη. Γι ‘ αυτό φροντίζει να μην βλάψει ποτέ τα στοιχεία γύρω του. Δεν θέλει να ενοχλεί τίποτα, γι ‘ αυτό προτιμά να κάνει εφήμερη την τέχνη του θεωρεί ότι υπάρχει μια πραγματική ποιητική αίσθηση σε αυτό. Γι ‘ αυτό χρησιμοποιεί υλικά που δεν μένουν αναλλοίωτα με την πάροδο του χρόνου. Χρησιμοποιεί το νερό και το αλεύρι για την βάση της κόλλας για να δημιουργήσει μια υφή που διαλύεται εύκολα στη βροχή, ή να μπορεί να το αφαιρέσει ο ιδιοκτήτης του κτιρίου εάν δεν εγκρίνει το έργο του. Λίγο πριν από τη δημιουργία του έργου, παίρνει μια φωτογραφία του τοίχου καμβά και πηγαίνει και μετράει λεπτομερώς τις διαστάσεις του. Μόλις έχει τις αναλογίες , πάει σπίτι και ζωγραφίζει το θέμα στις σωστές διαστάσεις. Ένα χρονικό διάστημα, προσπάθησε να δημιουργήσει τα χρώματά που χρησιμοποιούσε με  χρωστικές ουσίες από λουλούδια, αλλά είχε ένα ηθικό πρόβλημα καθώς ”σκότωνε” τα λουλούδια για  προσωπική ευχαρίστησή του. Στην συνέχεια, συνήθως το σούρουπο, πηγαίνει να ζωγραφίσει, έτσι ώστε το πρωί, να μπορεί να λειτουργήσει η μαγεία΄΄ του για τους περαστικούς.

#07

#08

Efix street art

Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί δημοφιλείς και εύκολα αναγνωρίσιμους χαρακτήρες της ποπ κουλτούρας που προέρχονται από κινούμενα σχέδια και ότι οι περισσότεροι από εμάς τους συνδέουν με την παιδική ηλικία τους. Μου αρέσει να χρησιμοποιώ χαρακτήρες της Disney, επειδή έχουν μια πολύ ισχυρή σχέση με την παιδική ηλικία και αγγίζουν τον θεατή στην ψυχή του είναι ακόμα πιο όμορφο αυτό στα μάτια μου. Από τους Σίμσονς, Τομ & Τζέρι, στον βασιλιά των λιονταριών και σε πολλά άλλα, σίγουρα μας δίνει αυτό το αίσθημα νοσταλγίας και στολίζει τέλεια τους δρόμους της Βαρκελώνης.

#09

#10

Ξεκίνησε την street art γιατί προέρχεται από μια μεγάλη  σχολή τέχνης όπου οι σπουδαστές τις καταλήγουν στα studio της Pixar, για παράδειγμα. Αλλά προτίμησε να ασχοληθεί με την μουσική, προσωπικά. Από την στιγμή που έφυγε από την σχολή, είχε μια πολύ ισχυρή σχέση με τον δρόμο, όπου η δουλειά του στην αρχή ήταν να καταγράφει καλλιτέχνες του δρόμου και να αναμειγνύει τις επιρροές του με την δική τους. Μας αφήνει με αυτό το συναίσθημα ότι ο κόσμος ανήκει σε εμάς και μπορούμε έπειτα από αναζήτηση να ανακαλύψουμε ξανά τον κόσμο με άλλη ματιά.Θέλει να μας πει ότι δεν έχει σημασία ποιοι είμαστε, πρέπει να πιστεύουμε στον εαυτό μας, διότι κανείς άλλος δεν θα το κάνει για εμάς. Και αν έχετε κάποιες τρελές ιδέες, ακολουθήστε τις ιδέες σας μέχρι το τέλος. Ο κόσμος χρειάζεται δημιουργικότητα, αυτό είναι που μας τρέφει!

#11

#12

#13

#14

#15

#16

#17

#18

#19

#20

Efix street art
Share on facebook
Share on twitter